Pelawat Blog

Kemampuan Awacs

Pesawat E-3 AWACS (Sentry) 

 Sedikit Tentang Awacs

E-3 amaran udara dan sistem kawalan (AWACS) dibina oleh Boeing Defense & Space Group. Peranan E-3 ini adalah untuk menjalankan pengawasan udara, dan perintah, kawalan dan komunikasi (C3) fungsi bagi kedua-dua angkatan tentera taktikal dan udara.

Dalam peranan taktikal, E-3 boleh mengesan dan menjejaki pesawat musuh beroperasi pada altitud rendah di mana mana kawasan, dan boleh mengenal pasti dan mengawal pesawat lain di ruang udara yang sama. Dalam peranan pertahanan strategik, E-3 yang menyediakan cara-cara untuk mengesan, mengenal pasti, mengesan dan memintas ancaman udara.
 
Mod operasi utama ialah: pulse Doppler non-elevation scan (PDNES)  untuk pengawasan sasaran udara ; pulse Doppler elevation scan (PDES) untuk menentukan ketinggian sasaran; luar mod radar ufuk nadi ; menerima hanya mod untuk operasi pasif; mod maritim yang menggunakan lebar denyut yang singkat untuk mengesan kapal-kapal permukaan dan mod siap sedia.
Boeing, dengan sensor elektronik dan bahagian sistem Northrop Grumman sebagai sub-kontraktor, menjalankan satu program peningkatan E-3 sistem radar AWACS ( RSIP ) yang mengupgrade keupayaan AN/APY-1/2 daripada sebarang ancaman dari keratan rentas kecil sasaran radar , peluru berpandu dan langkah tindakan elektronik.
Peningkatan dalam sensitiviti terhadap sasaran kecil dan licik dicapai melalui pemasangan komputer radar pengawasan baru (SRC ) untuk menggantikan pemproses Doppler digital dan penyekait radar, dan penterjemahan perisian yang berkaitan ke dalam bahasa ADA. Pemasangan RSIP telah diselesaikan pada NATO (17) dan UK ( tujuh) pesawat pada tahun 2000, di Perancis ( empat ) pada tahun 2006 dan pada 33 USAF E-3 AWACS pada April 2005.
 
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...