Pelawat Blog

FACEBOOK JADI TEMPAT PENYEBARAN VIRUS


Facebook yang kini mempunyai lebih 500juta ahli menjadi tempat melakukan pencurian maklumat... kebelakangan ini kita sering mendapat msg2 pelik dan meminta kita klik link tertentu..... berhati-hatilah....

Kesan

1. Dengan klik link berkenaan anda seperti memberi isyarat bahawa anda setuju untuk membenarkan maklumat dan data anda dicerobohi pihak lain. Anda juga seperti membenarkan virus mengalir masuk ke FB dan mungkin PC anda secara auto.

2. Kesan lain yang terjadi adalah... FB anda mungkin akan menjadi rosak atau kehilangan maklumat atau data penting, gambar dan sebagainya, FB anda juga akan secara auto menghantar msg yang sama seperti anda pernah terima dan klik kepada setiap rakan anda setiap kali anda login ke akaun FB anda...(anda telah menjadi ajen penyebaran)

3. System FB anda juga akan menjadi sedikit terganggu dan mungkin setting2 yang ada didalamnya tidak seperti biasa..

Proses

1. Apa yang saya faham adalah.. apabila anda secara segaja sebagai pemilik akaun FB berkenaan klik link tersebut anda seolah2 membenarkan pihak lain menggunakan dan mengambil data anda dan menyebarkan virus..

Sebab

Anda bayangkan FB mempunyai 500juta pengguna seluruh dunia dan maklumat seperti alamat email,no.tel semunya ada dalam FB (kebanyakkannya) dan betapa berharga data yang banyak sebegitu jika diperolehi oleh orang yang sedang memasarkan produknya... dengan mudah dia boleh menyebarkan maklumat tentang produk atau servicenya apabila memperolehi data tersebut. untuk mengumpul dan mendapatkan data sebanyak itu bukan perkara mudah dan murah.. cara murah dan mudah adalah dengan mendapatkan kebenaran dari pemilik akaun sendiri untuk menyerahkan data2 yang ada... jadi terciptalah ganguan ini di FB.

Ciri-Ciri Link Pembawa Masalah.

Tidak Semua Link yang ada di FB ada membawa virus....
Biasanya.. link2 ini tidak mempunyai domain berbayar... dan kelihatan amat pendek dan ringkas tanpa maksud yang jelas...
contoh:
bit.ly/hiht3w dan sebagainya

yang lain adalah biasanya pendek juga dan kalau ada http:// dihadapannya pun dia pendek
contoh:
giolione.info dan sebagainya

biasanya di belakang domainnya menggunakan ini
.info
.org
.net
.ly
.tk

dan lain2....

So berhati2 lah... :-)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...