Pelawat Blog

Strategi Berniaga Unik Orang Cina Dibongkar


Anda biasa mendengar orang cina bermuafakat dan boleh berniaga benda yang sama sebelah menyebelah. Mereka tidak berdengki antara satu sama lain. Benarkah begitu? Satu perkara yang harus kita sematkan difikiran kita bahawa bangsa ini hidup berniaga ratusan tahun. Hakikatnya berniaga benda yang sama sebelah-menyebelah adalah persaingan. Mereka juga menerima perkara itu sebagai teori yang sama. Tapi mengapa masih mereka ini mampu berniaga sebelah-menyebelah?

Susah Satu Senang Banyak

Masalah yang paling utama dilihat dalam perniagaan adalah pemasaran. Ia adalah peraturan utama dalam mempastikan survival sesebuah perniagaan iaitu mempastikan pelanggan sentiasa ada. Mempastikan pelanggan sentiasa ada bermaksud mempastikan pelanggan sentiasa datang. Mempastikan pelanggan sentiasa datang bermaksud pelanggan sentiasa ingat untuk datang.

Untuk mempastikan pelanggan sentiasa ingat untuk datang, maka hendaklah dipastikan pelanggan mempunyai sebab yang kukuh untuk datang. Apakah sebab yang kukuh untuk menarik perhatian pelanggan datang? Dalam konsep yang bakal saya terangkan ini ia merujuk kepada menarik perhatian pelanggan datang atas sebab mereka mempunyai banyak pilihan. Anda pasti masih keliru dan tertanya-tanya bukan? Teruskan bacaan....

Pemasaran Mulut Ke Mulut

Teknik pemasaran ini adalah yang terbaik dari segala teknik. Kerana itu ia menjadi asas utama dalam perniagaan jaringan (network business). Ini adalah kerana cakap dan saranan daripada kawan atau kenalan lebih bersifat nasihat (consulting) berbanding mesej melalui iklan yang bersifat memujuk.

Kerana itu teknik ini dilihat lebih berkesan dan murah dalam jangka panjang. Konsepnya mudah iaitu mempastikan orang tidak rasa segan atau takut-takut untuk bercerita kepada rakan-rakan mereka. Mereka akan berasa seronok untuk bercerita tentang sesuatu kerana pada mereka ia seperti satu pertolongan. Namun bagaimanakah perkaitan perkara ini dengan konsep berniaga sebelah-menyebelah oleh orang cina?

Membentuk Persepsi Mega

Persepsi adalah perkara yang mudah terserap ke dalam hati seseorang melalui pancaindera. Sama ada melalui mata, mulut dan telinga. Konsep teknik ini ialah mempastikan orang ramai melihatnya sebagai satu entiti mega yang memberi banyak pilihan. Biar saya berikan contoh.

Apabila anda mahu membeli barangan runcit, anda pasti lebih teruja untuk pergi ke tempat yang banyak pilihan dan berharga murah. Jawapannya apa yang bermain difikiran anda masakini ialah pasaraya mega seperti Mydin, Tesco, Giant dan sebagainya. Konsep ini juga yang digunakan peniaga cina yang menjual benda yang sama sebelah-menyebelah.

Konsep Perniagaan Berpusat

Sebuah kedai menjual kain mungkin ada 50 jenis kain. Cuba anda bayangkan apa persepsi anda bagi sebuah tempat yang 50 buah kedai menjual kain? Secara amnya anda terus terfikir betapa banyaknya pilihan anda disana. Benar atau tidak?

Kemudian anda terfikir sekiranya anda pergi ke sebuah kedai yang menjual kain dan tidak berjumpa harga yang bersesuaian, anda harus memandu atau mengeluarkan lagi kos petrol untuk mencari kedai lain. Di situ anda rugi bukan? Jadi sudah pasti pilihan anda ialah tempat perniagaan yang mempunyai banyak pilihan dan peluang anda mencari harga yang paling murah.

Pusat Perniagaan Sedia Ada Di Malaysia

Terdapat pusat perniagaan seperti ini di Malaysia sama ada diaturkan oleh kerajaan ataupun oleh pakatan peniaga itu sendiri. Saya lebih suka memberi contoh dimana pusat yang diatur oleh peniaga sendiri kerana ini membuktikan mereka bersepakat dan menerima konsep ini.

Apabila anda bercerita tentang lanskap, apakah tempat yang sering manis dibibir banyak orang di Kuala Lumpur dan Selangor. Jawapannya ialah sungai Buloh. Di Sungai Buloh terbaris puluhan kedai yang menjual produk lanskap dari pokok hinggalah ke pasu bunga. Saya sendiri pernah bertanya 10 orang rakan di Kuala Lumpur secara santai dan 9 orang daripada mereka menyarankan Sungai Buloh.

Pemasaran Bermula Dari Rumah Bakal Pelanggan

Menarik perhatian pelanggan haruslah bermula daripada rumah mereka. Ini adalah penting supaya apabila mereka memegang kunci kereta, hati mereka sudah teringat untuk memandu ke tempat anda.

Seperti saya katakan tadi, apabila dari 10 orang yang ditanya 9 daripadanya berkata Sungai Buloh. Maka 9 orang ini akan memandu ke Sungai Buloh. Peniaga di Sungai Buloh sudah mempunyai 9 orang prospek. Sementara peniaga lanskap di tempat lain hanya ada satu.

20 kedai lanskap di Sungai Buloh mempunyai 9 orang prospek tetapi 20 buah kedai merata tempat hanya mempunyai 1 orang prospek sahaja. Bukankah ini satu penjimatan kos pemasaran?

Orang Melayu Jangan Berdengki Tetapi Memanfaatkan Kaedah Ini

Saya pernah menjadi mangsa hasad dengki orang melayu sewaktu menjalankan perniagaan restoran. Sungguhpun restoran saya berjauhan dari kelompok restoran melayu lain, namun saya tidak terlepas daripada terkena ilmu hitam yang merosakkan perniagaan dari masa ke semasa hinggakan pernah memberi kesan kepada kesihatan.

Ke manakah akhirnya budaya ini? Andai ada 10 restoran melayu berdekatan, pelanggan sebenarnya lebih suka pergi ke sana. Tetapi apabila tinggal 1 sahaja, adakah mereka ini fikir bahawa semua pelanggan akan menjadi milik mereka? Mereka silap sama sekali. Sudahnya 1 restoran yang tinggal ini mungkin akan gulung tikar juga.

Jangan takut untuk berniaga berdekatan. Anda hakikatnya membentuk satu tempat perniagaan berpusat yang mampu menarik perhatian pelanggan. Peniaga keropok lekor di Terengganu telah membuktikannya. Begitu juga beberapa tempat yang sering mencetus minat pelanggan untuk ke sana.

Pelanggan mahukan pilihan dan harga. Beri mereka apa yang mereka mahu. Jangan habiskan wang anda menambah dosa hasad dengki dan juga secara tidak sedar meruntuhkan prospek. Selamat maju jaya.

Fakta Kira-Kira Logik

Sebuah perniagaan bukan perihal dua atau tiga ratus ringgit. Bayangkan berapa ramai orang cina yang hidup berniaga. Cukupkah duit tabung ini untuk membantu pembiayaan perniagaan semua orang-orang mereka?

Cina pun orang biasa macam kita. Mereka ada sifat kasih sayang, dengki, tamak dan tolong-menolong. Bezanya cuma bangsa mereka hidup dalam budaya berniaga sejak sekian lama. Itulah yang menjadikan bangsa ini mampu membentuk formula untuk bangsa secara praktikal.

Jadi kalau dikatakan semua orang cina dapat bantuan daripada persatuan untuk berniaga, itu satu tanggapan yang salah. Jadi jangan katakan orang cina boleh maju sebab bangsa mereka menolong segalanya. Hakikatnya ramai daripada mereka berusaha sendiri dan membentuk usahasama dalam kumpulan kecil berdasarkan formula-formula realistik dan praktikal yang dibudayakan.

Strategi Permodalan Dan Kerja Berkumpulan

Sebenarnya orang cina hidup dengan kaedah pengiraan dan perkiraan yang baik. Benar ada perniagaan orang cina yang bergerak dan dibantu dalam kumpulan namun ia bukan berkisar cerita tolong-menolong atas dasar bangsa semata-mata tetapi konsep memanfaatkan kumpulan tertentu serta membentuk organisasi yang praktikal. Anda masih keliru dan tidak faham? Teruskan bacaan ...

Orang cina tahu dalam perniagaan perlu ada modal, pengurus, pekerja dan berbagai lagi skop untuk menjadikan satu usaha itu berjaya. Dengan itu mereka membentuk persefahaman dan kerjasama dengan memanfaatkan individu yang mempunyai kelebihan-kelebihan dalam kumpulan tersebut.

Contohnya seorang yang berduit menjadi pemodal. Seorang yang berpengalaman mengurus dijadikan ketua projek. Seorang yang mahir dalam pemasaran diambil menjadi agen atau pemasar. Kesemua mereka ini dikumpul dan membentuk satu organisasi profesional dan fokus pada skop masing-masing. Sudahnya mereka mengurangkan banyak masalah berbanding sebuah syarikat yang terpaksa menghadapi masalah pekerja. Dalam konsep cina ini, mereka tiada pekerja dan semuanya tauke. Semua akan mendapat keuntungan dengan bekerja lebih kuat. Jadi amat sukar melihat mereka yang malas.

Benarkah Konsep Ini Berfungsi?

Biar saya menunjukkan satu ilustrasi tanpa merujuk kepada kumpulan tertentu. Sila perhatikan betul-betul ilutrasi di bawah

A – pemodal

B - pengurus

C – pemasar

Konsep 1

Katakan sebuah komputer bernilai RM500 dari kilang.

A – Pemodal menjual RM650 kepada pengurus dan untung RM150. Urusan pemodal bermula dari kilang hingga kepada pengurus sahaja.

B – Pengurus mengeluarkan modal yang lebih kecil untuk stor penyimpanan, mengurus stok, mengurus peniaga kecil. Dia menjual kepada pemasar RM 1000 dan beruntung RM350. Urusan pengurus hanya daripada pemodal hingga kepada pemasar sahaja.

C – Pemasar kemudian menjual barangan pada harga RM1800 dan beruntung RM800.

Nota: Dalam konsep ini semua orang mengeluarkan modal.

Konsep 2

Katakan Pemodal mengeluarkan semua modal RM20 juta. Sebuah komputer bernilai RM500 dari kilang.

A – Pemodal menggaji pengurus untuk kerja pengurusan stok dan mengurus peniaga kecil. Pemodal menyewa kedai dan menjemput peniaga datang berniaga tanpa modal. Pemodal menetapkan harga komputer kepada pemasar ialah RM1500. Ia bermaksud, segalanya disediakan oleh pemodal.

B – Pemasar datang bekerja tanpa gaji. Semua barangan dikedai adalah milik pemodal dan pendapatan mereka berdasarkan jualan. Jadi sekiranya dijual komputer pada harga RM1800, maka bagi setiap komputer, mereka beruntung RM300.

Nota Dalam konsep ini hanya pemodal yang mengeluarkan modal.

Bagaimana Ia Dibentuk Dan Membentuk?

Ada beberapa konsep lagi yang digunapakai untuk perniagaan yang serupa di atas melibatkan pemodal, pengurus dan pemasar. Secara amnya ia banyak merujuk kepada 'win win situation'. Pucuk pangkal disini semua orang memahami keadaan diri masing-masing untuk berada dan mmebuat perjanjian yang terbaik. Dua perkara asas yang dilihat disini bagi setiap mereka dalam membuat perjanjian;

1. Mempunyai wang

2. Mempunyai tenaga dan kemahiran

Sekiranya seseorang mempunyai wang dan tenaga, maka lebih keuntungan yang diperoleh. Sekiranya tiada wang sebagai modal tetapi mempunyai tenaga, maka keuntungan itu lebih sedikit. Orang cina mempunyai kefahaman yang jelas tentang perkara ini. Ia menjadi kayu pengukur yang jelas untuk tidak membuang masa dan memudahkan pembentukan kumpulan.

Konsep Guan Xi

Ini adalah idea yang paling utama dalam budaya cina dan dibawa kedalam perniagaan. Guan Xi secara bahasa bermaksud perhubungan. Didalam perniagaan ia merujuk kepada hubungan dan perhubungan.

Dalam konsep Guanxi, perlunya ada hubungan dan tidak boleh bergerak seorang diri. Ini adalah perkara yang realistik. Tidak akan mungkin seorang peniaga itu hidup atau memonopoli perniagaan seorang diri. Sekiranya mereka berbuat demikian, maka peniaga lain itu tidak lain dan tidak bukan telah menjadi musuh. Membentuk hubungan adalah satu perkara mulia dan praktikal dalam perniagaan. Ia tidak semestinya satu hubungan perniagaan tetapi membentuk hubungan yang baik contohnya seperti Gei Mian Zi atau memberi muka.

Perhubungan pula banyak merujuk kepada hubungan perniagaan. Sekiranya perlu dan boleh, maka perhubungan ini adalah lebih baik diwujudkan.

Oleh yang demikian, hubungan bermaksud hubungan sesama manusia, manakala perhubungan ialah hubungan perniagaan. Guanxi menjadi budaya orang cina yang bukan sahaja diamalkan dalam perniagaan tetapi jua dalam kehidupan. Cuma didalam perniagaan, ia menjadikan perniagaan orang cina seluruh dunia amat unik khususnya dalam pembentukan kumpulan perniagaan.

Kesimpulannya, bekerjasama dan memperkayakan usaha secara berkumpulan merupakan satu rahsia utama kejayaan orang cina sejak zaman-berzaman.

SELAMAT HARI POLIS KE 204


Hari ini 25 Mac adalah hari ulang tahun Polis Diraja Malaysia PDRM yang ke 204 .
tahniah kepada semua warga PDRM. Integritinya membuatkan Malaysia berada pada kedudukan ke - 22 dari 149 buah negara di dunia paling selamat dan tempat ke -4 di Asia..
tahniah dan syabas kepada seluruh rakyat Malaysia.

Dana Belia 1Malaysia RM 20 Juta - Peluang Belia Tonjol Kreativiti


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini melancarkan Dana Belia 1Malaysia berjumlah RM20 juta sebagai satu pencetus membuka ruang kepada golongan belia menggunakan kreativiti untuk membawa manfaat kepada masyarakat.

"Ini supaya (kita) tidak mengehadkan kreativiti yang mereka ada, dengan kebolehan untuk berfikir secara kreatif, memberikan idea yang bernas dalam konteks membangunkan negara dan nilai-nilai bersama berkongsi kejayaan dan bukannya untuk kepentingan diri," katanya.

Berucap ketika melancarkan dana itu di sini hari ini, beliau mengajak golongan belia agar berfikir secara kreatif, inovatif dan menggunakan sebarang imaginasi mereka ke tahap paling maksimum dalam usaha menghasilkan apa juga yang bermanfaat kepada komuniti setempat.

Beliau berkata dengan cabaran yang dilontarkan kepada belia untuk menghasilkan sesuatu yang kreatif, mereka bakal teruja seterusnya
berkemungkinan mempunyai cadangan yang sebelum ini mungkin di luar kotak pemikiran mereka atau di luar jangkau sebelum ini.

Katanya dana itu akan menjadi pemangkin kepada generasi muda untuk menunjukkan kualiti kepimpinan seawal mungkin selari dengan gagasan 1Malaysia.

Untuk membangunkan sesebuah negara, Najib berkata penyertaan golongan belia sangat penting kerana mereka yang bakal menjadi pemimpin negara kelak.

Najib berkata dana yang dicetus hasil idea Makmal Pemuda Barisan Nasional (BN) memberi pendekatan baru bukan dari "atas ke bawah" tetapi dengan cara memberi belia ruang seluasnya dengan idea yang mereka ada.

Perdana Menteri berkata dana daripada syarikat 1Malaysia Development Bhd (1MDB) juga menggunakan pendekatan tidak konvensional tetapi ia amat sesuai untuk menjayakan tujuan dana diwujudkan.

"Saya juga masih terbuka dengan idea untuk mendekatkan diri dengan golongan belia dan percaya bahawa dengan menghargai, (ia dapat) memperkasakan golongan ini untuk masa depan," katanya.

Beliau berkata Pengerusi Pemuda BN Khairy Jamaluddin akan bertindak sebagai ketua panel bagi menimbangkan sebarang cadangan yang dikemukakan sebelum dikemukakan kepadanya untuk mendapatkan kelulusan.

Antara contoh cadangan yang boleh dikemukakan ialah seperti membabitkan alam sekitar, bantuan kepada golongan miskin dan Orang Kelainan Upaya (OKU).

Ia termasuk cadangan daripada aspek kreatif seperti drama asalkan dalam lingkungan yang mampu dibantu oleh dana berkenaan, katanya.
Najib berkata dengan kerjasama syarikat Media Prima, satu rancangan realiti TV akan diwujudkan bagi belia menyertainya dan sama ada cadangan itu diterima atau tidak ia akan dinilai oleh hakim program berkenaan.

Dana Belia 1Malaysia untuk golongan belia berumur 15 hingga 40 tahun itu merupakan satu cara bagi memperkasakan perpaduan di kalangan rakyat Malaysia.

Cadangan projek atau program yang diadakan perlu berteraskan perpaduan, mempunyai kesan berganda terhadap penduduk yang diketuai oleh golongan belia.

KONGSI - LU LANGSI, LU MATI

Salah satu Movie Yang Aku Tak Sabar Nak Tgk !!! apa2 pun nilah skit sinopsis dia tentang filem Kongsi ni............

Filem KONGSI adalah filem aksi komedi mengisahkan penyiasatan ASP Shariff terhadap kes pembunuhan di kalangan kumpulan kongsi gelap di sekitar Kuala Lumpur. Kumpulan kongsi gelap ini terdiri daripada tiga kaum iaitu Melayu, Cina dan India yang selalu bergaduh selepas berlakunya sesuatu kes pembunuhan.

ASP Shariff akhirnya berjaya mengesan seorang pembunuh upahan bernama Tumulak yang terpaksa melakukan pembunuhan untuk menebus hutangnya. Pelbagai peristiwa berlaku disebabkan perbuatan Tumulak dalam usahanya menghuru-harakan kumpulan kongsi gelap itu.

ASP Shariff yang ditugaskan membanteras pergerakan kongsi gelap ini berhadapan dengan pelbagai cabaran dalam usahanya. Dia juga diugut apabila anak dan isterinya diculik.

HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA


FILEM Hikayat Merong Mahawangsa (HMM) merupakan filem tempatan yang paling mahal kos penerbitannya iaitu mencecah RM8 juta dan ketiga termahal selepas Puteri Gunung Ledang (RM20 juta) dan Hanyut (RM11 juta).

HMM juga bukan setakat menjadi filem terbitan KRU Studios Sdn. Bhd. yang termahal kos pembikinannya tetapi ia turut mencatatkan kejayaan yang membanggakan apabila ia akan diedarkan di 72 buah negara.

Malah, Penerbit KRU Studios, Norman Abdul Halim berkata, dia bercadang mahu mempertandingkan filem itu di Academy Awards, Los Angeles, Amerika Syarikat (AS) pada tahun depan.

“Dengan kualiti dan jalan cerita HMM yang berdasarkan epik kerajaan Melayu pertama di Langkasuka, saya yakin filem ini mampu pergi jauh bukan sahaja ditayangkan di luar negara tetapi juga dipertandingkan di Academy Awards.

“Justeru saya bercadang untuk mempertandingkan HMM di Academy Awards pada tahun depan. Kalau boleh biarlah HMM disenaraikan dalam kategori filem-filem luar dan ditayangkan pada festival tersebut.

“Ini kerana, sebelum ini filem Puteri Gunung Ledang pernah dicalonkan dalam Top 50 filem-filem dari luar AS,” katanya sewaktu ditemui selepas pratonton HMM di Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Perancangan itu mampu menambahkan lagi pencapaian HMM yang mencatat sejarah perfileman tanah air apabila ia akan ditayangkan di 72 negara seperti AS, Jerman, Eropah, United Kingdom, Russia, Kanada, China dan Australia.

HMM yang mula ditayangkan mulai 10 Mac lalu turut membanggakan Norman apabila pada hari pertama tayangannya di 67 pawagam seluruh negara termasuk dua di Brunei mengutip kutipan tiket RM500,000.

Menurut anggota kumpulan trio KRU ini, rekod yang dicapai melalui HMM lebih bagus berbanding filem-filem KRU Studios yang pernah diterbitkan sebelum ini terutamanya daripada segi kutipan tiket hari pertama ia ditayangkan di pawagam.

“Sebelum ini, filem Cicak-Man 2 mencatatkan filem KRU Studios yang paling banyak mengutip kutipan tiket hari pertama tayangannya iaitu RM300,000.

“Malah, saya jangkakan HMM juga akan mencapai kutipan tiket RM2 juta sehingga Ahad (semalam). Secara keseluruhan pula saya jangkakan filem ini mampu mengutip kutipan tiket sehingga RM8 juta,” jelasnya.

Tambah Norman, HMM hanya akan diedarkan dalam bentuk cakera video digital (DVD) di luar negara selepas filem arahan Yusry Abdul Halim itu tamat tayangannya di seluruh negara bagi mengelakkan gejala cetak rompak.

Kata anak sulung daripada empat beradik ini, pendekatan itu dilakukan berdasarkan pengalaman KRU Studios menerbitkan filem berjudul Deadline pada tahun 2008 di mana ia menjadi mangsa gejala tersebut.

“Sewaktu menerbitkan Deadline kami terlebih dahulu memberi kebenaran pengedaran filem itu di luar negara terutamanya di AS sebelum ia ditayangkan di Malaysia menyebabkan ia menjadi mangsa cetak rompak.

“Akibatnya filem kami yang keenam dengan kos AS.4 juta (RM6.1 juta) itu tidak dapat ditayangkan kerana DVD cetak rompak sudahpun berada di pasaran. Bagi mengatasi masalah itu, tumpuan kami melalui jualan DVD sahaja.

“Untuk DVD Deadline yang menjalani penggambaran di Louisiana, AS kami telah mengedarkannya ke 40 buah negara antaranya Filipina, Mexico dan United Kingdom. Kami bernasib kerana filem itu tidak rugi,” katanya.

MEMBUANG VIRUS FACEBOOK


Membuang Virus Facebook – Koobface (nama virus) sedang menyerang Facebook dengan begitu hebat, jadi disini adalah langkah-langkah untuk membuang virus dengan cepat.

Ini adalah cara paling mudah dan cepat untuk membuang virus Facebook dan mudah difahami.

Koobface virus, sasarannya adalah pengguna Facebook , membuat spam messages dan menghantar ke semua rakan-rakan menggunakan system massage di Facebook.

Spam message dan komen mengangdungi ayat links seperti Paris Hilton Tosses Dwarf On The Street; Examiners Caught Downloading Grades From The Internet; Hello; You must see it!!! LOL. My friend catched you on hidden cam; Is it really celebrity? Dan pelbagai lagi yang kebanyakkannya menggunakan ayat bahasa inggeris.

Cara Manual Membuang Koobface Virus Facebook:

1 – Membunuh prosesnya (delete):

fbtre6.exe

mstre6.exe

2 – Delete registry values ini:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\”systray” = “c:\windows\mstre6.exe”

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\”systray” = “C:\Windows\fbtre6.exe”

HKEY_CURRENT_USER\AppEvents\Schemes\Apps\Explorer\Navigating

3 – Delete file ini:

C:\\Windows\\fbtre6.exe

C:\\Windows\\fmark2.dat

Jika anda mahu software pembuang virus ini dan unsure-unsur gangguan lain secara automatik dengan percuma.sila download Malwarebytes Anti-Malware tool dan ikut arahannya.

dibawah adalah link untuk download Malwarebytes Anti-Malware tool:

klik link ini download dan install kedalam PC anda

http://en.kioskea.net/download/download-105-malwarebytes-anti-malware

Semoga akaun Facebook anda bebeas dari gangunan Koobface

JOIN SAYA DI FACE BOOK

KLIK DISINI




FACEBOOK JADI TEMPAT PENYEBARAN VIRUS


Facebook yang kini mempunyai lebih 500juta ahli menjadi tempat melakukan pencurian maklumat... kebelakangan ini kita sering mendapat msg2 pelik dan meminta kita klik link tertentu..... berhati-hatilah....

Kesan

1. Dengan klik link berkenaan anda seperti memberi isyarat bahawa anda setuju untuk membenarkan maklumat dan data anda dicerobohi pihak lain. Anda juga seperti membenarkan virus mengalir masuk ke FB dan mungkin PC anda secara auto.

2. Kesan lain yang terjadi adalah... FB anda mungkin akan menjadi rosak atau kehilangan maklumat atau data penting, gambar dan sebagainya, FB anda juga akan secara auto menghantar msg yang sama seperti anda pernah terima dan klik kepada setiap rakan anda setiap kali anda login ke akaun FB anda...(anda telah menjadi ajen penyebaran)

3. System FB anda juga akan menjadi sedikit terganggu dan mungkin setting2 yang ada didalamnya tidak seperti biasa..

Proses

1. Apa yang saya faham adalah.. apabila anda secara segaja sebagai pemilik akaun FB berkenaan klik link tersebut anda seolah2 membenarkan pihak lain menggunakan dan mengambil data anda dan menyebarkan virus..

Sebab

Anda bayangkan FB mempunyai 500juta pengguna seluruh dunia dan maklumat seperti alamat email,no.tel semunya ada dalam FB (kebanyakkannya) dan betapa berharga data yang banyak sebegitu jika diperolehi oleh orang yang sedang memasarkan produknya... dengan mudah dia boleh menyebarkan maklumat tentang produk atau servicenya apabila memperolehi data tersebut. untuk mengumpul dan mendapatkan data sebanyak itu bukan perkara mudah dan murah.. cara murah dan mudah adalah dengan mendapatkan kebenaran dari pemilik akaun sendiri untuk menyerahkan data2 yang ada... jadi terciptalah ganguan ini di FB.

Ciri-Ciri Link Pembawa Masalah.

Tidak Semua Link yang ada di FB ada membawa virus....
Biasanya.. link2 ini tidak mempunyai domain berbayar... dan kelihatan amat pendek dan ringkas tanpa maksud yang jelas...
contoh:
bit.ly/hiht3w dan sebagainya

yang lain adalah biasanya pendek juga dan kalau ada http:// dihadapannya pun dia pendek
contoh:
giolione.info dan sebagainya

biasanya di belakang domainnya menggunakan ini
.info
.org
.net
.ly
.tk

dan lain2....

So berhati2 lah... :-)





Belajar Isyarat Asas Ground To Air Code


Dimasa yang diberi tuhan ini saya ingin berkongsi beberapa cebis ilmu yang ada dengan rakan-rakan sekalian..

kali ini bercerita tentang Ground To Air Code. Code ini biasanya digunakan oleh mangsa-mangsa apabila menghadapi masalah seperti sesat terhempas dari kenderaan udara dan bencana yang membuatkan mereka berada ditempat yang sukar.

Code ini adalah untuk memudahkan pihak mencari menjejaki dan mengetahui kedudukan sekaligus mempercepatkan proses menyelamat dan merawat.

Code ini mudah dilihat dari udara kerana saiz yang besar kerana kebiasaannya operasi mencari akan dilengkapi helikopter untuk mengesan kedudukan mangsa..

simbol ini boleh dibuat menggunakan bahan-bahan semula jadi seperti kayu dan ranting yang di susun, lakaran pada tanah lapang(perlu jelas) atau apa sahaja yang boleh dilihat dari jarak jauh ke udara dengan jelas.



SIMBOL-SIMBOL PENTING YANG BOLEH DIGUNAKAN

Mari Belajar Morse Code Asas


Morse Code adalah satu bahasa isyarat yang biasanya digunakan apabila untuk menyampai dan menerima pesanan/massage dari jarak yang jauh tanpa berkata-kata atau menulis.

biasanya setahu saya ada beberapa alatan yang boleh digunakan untuk tujuan berkomunikasi menggunakan cara Morse Cord ini seperti lampu suluh, dan alatan yang berbunyi bip.

Morse Cord biasanya diterjemahkan dengan suara dengan bunyi "did" dan "da"

bunyi "did" bagi simbol = .
dan bunyi "da" bagi simbol = _

ISYARAT PENGHANTARAN

AAAAA* etc - Isyarat Memanggil . Saya mempunyai pesanan
AAA* - Penamat Ayat. Sambung lagi
Pause - Penamat perkataan. Sambung lagi
EEEEE* - etc - Kesalahan. bermula dengan perkataan terakhir yang betul
AR - Pesanan tamat


ISYARAT MENERIMA

TTTTT*- etc - Isyarat menerima.
K - Saya Telah bersedia. Mulakan pesanan
T - Perkataan diterima
IMI* - Tolong ulang . saya tidak faham
R - Pesanan diterima

tanda * adalah bermaksud isyarat yang dihantar mestilah seperti satu perkataan , tiada "pauses"

PERKATAAN YANG BERGUNA DALAM MENGGUNAKAN MORSE CORE SEMASA KECEMASAN

1. SOS
2. SEND
3. DOCTOR
4. HELP
5. INJURY
6. TRAPPED
7. LOST
8. WATER


Itu sahaja untuk masa ini..terima kasih

CERITA BERET MERON

Sejarah

Peranan 10 Para ini pada mulanya adalah sebuah pasukan serangan negara pada masa berlakunya peperangan atau darurat. Penubuhan Briged Payung Terjun ini telah dicadangkan oleh badan penasihat pertahanan Malaysia pada akhir tahun 1970an sebagai salah satu daripada rancangan pemodenan bagi sistem ketenteraan Malaysia. Pada asalnya rancangan ini tidak mendapat sebarang sokongan daripada pihak kerajaan yang dianggap berpunca dengan kaitan terhadap formasi briged ini yang bakal menjadi kesangsian oleh negara jiran, khasnya Singapura.

Pada bulan November 1988, Malaysia tidak mampu menyahut permintaan untuk bantuan oleh Maldives semasa negara itu dicerobohi oleh organisasi pengganas upahan Tamil. Atas ketidakmampuan untuk memberi bantuan dengan segera, panglima angkatan tentera Malaysian telah mengemukakan penubuhan unit payung terjun dalam organisasi Tentera Darat Malaysia.

Perihal

  • 1988 – satu batalion infantri Tentera Darat Malaysia daripada Batalion ke-8 Rejimen Renjer Diraja telah mendapat latihan payung terjun dan peranan tradisinya sebagai infantri biasa telah ditukarkan kepada batalion payung terjun. Batalion ini menjadi pasukan pertama aturgerakcepat terbaru.
  • 1990 – Batalion ke-9 Rejimen Askar Melayu Diraja dan Batalion ke-17 Rejimen Askar Melayu Diraja telah menerima kelayakan dan menyertai pasukan aturgerakcepat.
  • 10 Oktober, 1994 – Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Dr Mahathir Mohamad (sekarang Tun) telah merasmikan penubuhan Briged Infantri ke-10 Malaysia sebagai Briged ke-10 Payung Terjun.
  • Oktober, 1994 - 10 Para menerima latihan aturgerakcepat, dibantu oleh elemen pasukan elit Grup Gerak Khas Tentera Darat Malaysia dan PASKAL Tentera Laut Diraja Malaysia dan dengan melengkapi sokongan operasi oleh TLDM dan TUDM. Di sekitar pertengahan latihan berupa senario menawan semula Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi, Kedah daripada penceroboh oleh Pasukan Aturgerak Cepat (PAC) diterajui oleh batalion ke-8 RRD (Para).


Peranan


10 Briged Para mempunyai berbagai-bagai kemahiran sepertimana tarafnya sebagai sebuah pasukan elit Tentera Darat. Atas sebab itulah juga, 10 Briged Para diakui mempunyai kelebihannya yang tersendiri dan mampu diaturgerakkan dalam masa yang singkat untuk bergerak ke atas mana-mana kawasan operasi sejajar dengan cogankata briged ini -Tindak Pantas.

Kepantasan unit elit 10 Briged Para ini secara tidak langsung telah memberi satu kelebihan kepada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam melaksanakan misinya bagi memastikan keamanan negara terus dikekalkan sehingga sekarang. Dari segi kebolehan, 10 Briged Para adalah pasukan elit payung terjun yang setanding dengan lain-lain pasukan payung terjun di luar negara, misalnya Delta Force Amerika Syarikat. 10 Briged Para sememangnya adalah sebuah pasukan elit yang mantap tetapi pada masa yang sama sentiasa mempunyai sikap merendah diri dan tidak gemar mendabik dada atas kebolehan yang ada. Semangat setia kawan (esprit-de-corp) menjadi teras utama pasukan ini dan juga boleh diumpamakan sebagai sebuah pasukan yang mengutamakan hubungan silaturahim antara setiap anggota dan pegawai-pegawai atasan.


Identiti Beret Merun 10 Para

Anggota 10 Para memakai beret merun melambangkan entitinya sebagai pasukan elit. Beret Merun yang dipakai oleh pasukan elit ini juga dikenali sebagai Pegasus. Pegasus bermaksud kuda terbang iaitu seekor kuda yang mempunyai sayap dan banyak terdapat di dalam cerita mitos masyarakat barat, khasnya mitos masyarakat Greek. Kehebatan nama haiwan ini telah digunakan oleh pasukan Paratrooper British sewaktu mereka melaksanakan ujian pemilihan ke atas anggota tentera darat British sebelum mereka layak diterima sebagai anggota Paratrooper dan seterusnya layak memakai beret merun. Dalam formasi ini antara syarat untuk melayakkan pemakaian beret merun adalah lulus kursus asas payung terjun dan berjaya menamatkan kursus penyesuaian Beret Merun (Pegasus)


Insignia

Motto
Motto bagi 10 Para dikenali sebagai Tindak Pantas.
Lagu perbarisan
Lagu perbarisan 10 Para ialah Tiada Misi Terlalu Sukar, Tiada Pengorbanan Terlalu Besar, Tugas Diutamakan.
Beret Merun
Digelar sebagai Pegasus. Melambangkan identiti pasukan 10 Para dan juga melambangkan unit payung terjun tentera British semasa Perang Dunia Kedua.
Sayap Berdarah
Gelaran kepada sayap penerjun yang dipakai oleh setiap ahli payung terjun 10 Para. Gelaran ini diberi sempena memperingati pengorbanan pegawai dan anggotanya sepanjang penubuhan pasukan ini.sayap ini juga diguna pakai oleh anggota 69 KomandoPGK PDRM.
Genggaman PARA
Melambangkan gabungan lima jari dalam satu genggaman. Ia melibatkan kesatuan kepimpinan dan disiplin anggota 10 Para sama ada dari peringkat atasan hinggalah ke peringkat bawahan. Kesemua jari mempunyai maksudnya yang tertentu. Ibu jari mewakili Pegawai Tinggi Rejimen, jari telunjuk mewakili Kolonel Rejimen atau Pegawai Memerintah, jari hantu mewakili pegawai berpangkat RSM, KSM dan PTT kanan, jari manis mewakili PTT Rendah dan jari kelingking mewakili anggota pangkat rendah. Genggaman menunjukkan maksud semangat bersatu hati dikalangan warga 10 Briged Para didalam melaksanakan setiap tugas dan tanggungjawab yang diberikan.

Latihan

Mana-mana yang ingin menyertai pasukan ini dikehendaki lulus dalam ujian fizikal atau dikenali sebagai Latihan Semangat Waja sebelum layak memakai beret Pegasus dan Sayap Berdarah.

Latihan Semangat Waja ini terdiri daripada:

  1. Senaman perang
  2. Larian hutan berpaya
  3. Mara lasak sejauh 12 kilometer
  4. Pelaksanaan serbuan khas
  5. Latihan 5 kilometer bagi membolos dan mengelakkan diri
  6. Latihan abseilling
  7. Latihan rapelling
  8. Junam selesa
  9. Jalan laju 22 kilometer
  10. Mendaki Gunung Ledang
  11. Ikhtiar hidup
  12. Pandu arah 33 kilometer
  13. Berjalan lasak 65 kilometer
  14. Mendayung perahu tempur sejauh 32 kilometer
  15. Berlari sejauh 7 kilometer
  16. Merentas desa
  17. Larian balak
  18. 32 kilometer bagi larian berpasukan
  19. Larian 42 kilometer
  20. Kawad tempur seksyen dan platun
  21. Kemahiran mengendalikan senjata

Latihan ini untuk ujian mental dan fizikal yang melayakkan diri seseorang itu untuk menyertai pasukan ini.

Latihan khas pula meliputi:

  1. Operasi pendaratan secara taktikal melalui udara (TALO)
  2. Latihan payung terjun
  3. Latihan tempur jarak dekat (CQC)
  4. Latihan penerjun bebas (HALO/HAHO)
  5. Kursus penembak tepat
  6. Kepakaran menggunakan bahan letupan
  7. Kebolehan menembak
  8. Menembak pantas


Setelah berjaya menamatkan kursus, upacara pemakaian Beret Merun dan Sayap Berdarah kepada pegawai dan anggota akan disempurnakan oleh Panglima 10 Briged Para.



Komposisi 2008

Pada Ogos 2006, 10 Para berpangkalan di Kem Terendak, Melaka dan terdiri daripada:
  • Rejimen Artileri Diraja
    • Rejimen Pertama Artileri Diraja (Para)
  • Skuadron Kereta Perisai
    • Skuadron Armor Diraja (Para)
      • dilengkapi dengan senjata Alvis Scorpion buatan British dengan 90mm Cockerill Mk III gun dan Stormer APCs dengan 20 mm Oerlikon Contraves guns. Skuadron kereta perisai dikenali sebagai Skuadron "B" Armor ke-11 dan dihantar sebagai komponen kepada 10 Para pada tahun 1992.

  • unit sokongan meliputi
    • Kompeni Bantuan (Para)
    • 10 Skuadron Semboyan Diraja (Para)
    • Kor Polis Tentera Diraja (Para)
    • 361 Bateri Rejimen Artileri Diraja PU (Para)
    • Kor Kesihatan Diraja (Para)
    • 10 Skuadro Askar Jurutera Diraja (Para)
    • Platun Pandura

Trivia

Selain Briged Jeneral Suhaimi, terdapat beberapa pemimpin berjaya dilahirkan oleh Briged ini. Antaranya ialah Panglima Tentera Darat, Jeneral Dato' Muhammad Ismail Jamaluddin, Mantan Timbalan Panglima Tentera Darat, Leftenan Jeneral Dato' Masood Zainal Abidin juga Mantan Panglima 1 Divisyen, Leftenan Jeneral Dato' Muhammad Effendi Mustaffa dan Panglima 1 Divisyen sekarang iaitu Mej Jen Dato' Mazelan bin Kasap. 10 Briged Para yang mempunyai taraf sebagai pasukan elit Angkatan Tentera Malaysia ini bukan sahaja disertai oleh golongan lelaki, malahan juga turut dianggotai oleh paratrooper wanita.

Naikkan pinjaman perumahan


KUALA LUMPUR - Pemuda Barisa:n Nasional (BN) semalam meminta Kerajaan agar mempertimbangkan semula pinjaman Skim Rumah Pertamaku dengan menaikkan jumlah pinjaman dari RM220,000 kepada RM300,000 bagi memastikan golongan muda mampu membeli rumah di kawasan bandar.

Pengerusinya, Khairy Jamaluddin berkata kenaikan itu dilihat relevan berdasarkan harga rumah di sekitar Lembah Klang sangat tinggi, dan jumlah pinjaman maksimum sebanyak RM220,000 tidak membolehkan golongan muda membeli hartanah di sini.

“Di Lembah Klang, agak sukar dengan harga ini (RM100,000 hingga RM220,000), :mungkin kalau di pinggiran bandar atau luar bandar, harga sebegini dikira logik,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Kempen Pengiklanan Bas sempena Karnival Kerja Pemuda BN 2011.

Skim inisiatif kerajaan dengan kerjasama Cagamas Bhd dan institusi kewangan itu dilancarkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 8 Mac lepas, dan ia menyediakan pinjaman seratus peratus kepada golongan muda yang berpendapatan RM3,000 ke bawah.

Walau bagaimanapun, skim itu , dilihat tidak mampu membantu golongan muda membeli rumah yang agak selesa di bandar memandangkan harga rumah di k:awasan itu melebihi RM300,000.

Sehubungan itu Khairy berharap kerajaan dapat mempertimbangkan cadangan untuk menaikkan pinjaman itu memandangkan golongan muda lebih cenderung untuk membeli hartanah di bandar kerana kerancakan ekonomi banyak tertumpu di kawasan bandar.

Sementara itu, ketika diminta mengulas mengenai peratusan pendaftaran pengundi baru yang agak rendah bagi BN sepanjang 2010, Khairy berkata kelemahan dikesan pada segmen pendaftaran pengundi bukan Melayu.

“Kalau kita tengok dari segi pecahan, daya tarikan sesetengah parti komponen untuk menarik pengundi baru dari kaum mereka adalah kurang. Tetapi kita telah pun meminta rakan-rakan komponen agar menjalankan penstrukturan semula dalam jentera mereka dalam usaha meningkatkan bilangan pengundi baru,” katanya.

Menurut laporan sebuah akhbar tempatan baru-baru ini, hasil analisis pendaftaran pemilih menunjukkan BN sepanjang tahun lepas hanya mendaftarkan 17,181 pengundi atau 35.45 peratus, berbanding pakatan DAP, Pas dan PKR sebanyak 31,285 atau 64.55 peratus.

Khairy menegaskan BN akan sentiasa mengemaskini jenteranya dalam usaha mendapatkan pengundi baru bagi memastikan jurang nisbah di antara BN dan pembangkang dapat dikurangkan. - Bernama

SEDIKIT GAMBAR TSUNAMI JEPUN










Memo Editor Tsunami beri kesan kepada pekerja

ROMPIN - Kementerian Sumber Manusia masih menunggu laporan sejauh mana pelabur Jepun di negara ini mengalami kesan kerugian berikutan gempa bumi besar dan tsunami yang melanda negara matahari terbit itu.

Timbalan Menterinya, Senator Datuk Maznah Mazlan berkata, kesan bencana alam itu secara tidak langsung memberi impak kepada ekonomi pelabur atau syarikat Jepun di negara ini.

Menurutnya, sekiranya pelabur dan syarikat terbabit terjejas akibat bencana itu, pekerja tempatan yang berkhidmat dalam sektor tertentu di negara ini turut akan merasa tempiasnya.

“Jepun sebagai antara negara kuasa ekonomi dunia turut melabur di negara ini dan keadaan ini juga boleh menyebabkan rakyat tempatan yang bekerja di syarikat milik negara itu turut terkena tempiasnya,” katanya.

Maznah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Muadzam Shah berkata, kebanyakan pelabur Jepun melabur dalam sektor perkilangan di negara ini.

Menurutnya, dalam menangani tempias krisis itu, kementeriannya telah merangka pelbagai strategi atau kaedah tertentu sekiranya krisis ekonomi melanda seperti dua tahun lalu.

“Maknanya kita di Malaysia perlu bersedia menerima kesan secara langsung dan tidak langsung susulan tragedi tsunami di Jepun kerana sebelum ini, kita juga pernah berhadapan dengan saat getir semasa krisis ekonomi melanda dunia," katanya.

Beliau berkata, antara inisiatif yang disediakan kementerian termasuk membuka peluang pekerjaan kepada mereka yang terjejas serta memberi latihan semula kepada pekerja terbabit.

“Bagaimanapun situasi yang berlaku itu perlu dikaji dengan lebih mendalam kerana impak ekonomi dunia boleh terjejas jika ekonomi Jepun lumpuh,” katanya.

Sumber : Sinar Harian

Skim Rumah Pertamaku rezeki terpijak generasi belia

Gambar Hiasan

JEMPOL 11 Mac - Golongan belia menyambut baik Skim Rumah Pertamaku yang dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan menyifatkan ia sebagai 'rezeki terpijak'.

Nor Siti Hajar Othman, 25, berkata, langkah yang dibuat kerajaan ini merupakan satu nikmat buat generasi muda untuk mendiami rumah sendiri, tanpa perlu menyewa lagi.

''Bukan semua belia mampu memiliki rumah sendiri apatah lagi nilai hartanah semakin meningkat naik sejajar dengan pembangunan kawasan sekitar.

''Peluang baik yang dinyatakan Perdana Menteri itu, merupakan satu kejutan buat kami yang mengimpikan sebuah rumah milik sendiri, kini semakin menjadi kenyataan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Katanya, bagi pasangan muda yang bakal mendirikan rumah tangga pula, inilah saat paling manis buat mereka kerana dapat memiliki rumah sendiri.

''Jika mereka mahu berkahwin, dari awal lagi boleh merancang untuk membeli rumah. Tidak perlulah bersusah payah menyewa. Terima kasih kepada kerajaan yang sentiasa memikirkan kebajikan generasi belia," katanya.

Sementara itu, Muhd. Izzat Mohd. Inda, 22, dari Felda Pasoh 2 dekat sini berkata, melalui skim ini mereka yang berpendapatan sederhana berpeluang tinggal di rumah sendiri.

''Pendekatan yang diambil oleh kerajaan ini serta formula yang bakal digunakan kelak hendaklah melihat kemampuan bayaran bulanan yang rendah supaya kami dapat melunaskannya tanpa sebarang masalah.

''Biarpun bilangan yang cuba mendapatkan rumah selepas ini dijangka bertambah, maka usaha di pihak pemaju juga hendaklah dipertingkatkan agar permintaan yang tinggi ini dapat dipenuhi," katanya.

Katanya, dia juga gembira kerana bayaran pendahuluan 10 peratus dilupuskan untuk memudahkan mereka memiliki rumah.

''Kadangkala dengan gaji yang rendah untuk mendapatkan 10 peratus dari nilai rumah berkenaan pun sukar untuk dipenuhi. Kami gembira kerana kerajaan membantu menyelesaikan kemelut yang dihadapi ini," katanya.

Norazuin Parmin, 25, pula menyifatkan pelaksanaan Skim Rumah Pertamaku ini telah menterjemahkan dengan baik gagasan 1Malaysia iaitu rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan.

''Saya tidak sabar untuk memiliki rumah ini. Ini adalah hadiah paling bermakna diberikan kerajaan buat generasi muda.

''Jadi, saya berpendapat generasi muda perlulah meraih peluang ini sebaik mungkin demi masa hadapan yang lebih terjamin," jelasnya.

Sumber : Utusan Online



KURUS TANPA UBAT-UBATAN



walaupun aku ni tak gemuk tapi suka untuk aku kongsi dengan kawan-kawan, rodong-rodong, saing-saing, member-member tentang ilmu orang dulu-dulu (bukan ilmu hitam) yang boleh di ambil dan diguna pakai(ayat skima)... chek it out

CARA UNTUK KURUS TANPA UBAT-UBATAN

1. JANGAN BERLAPAR
Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil,
tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar 'muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini
menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada
kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan
makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini
menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi

2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN
Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit
dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan
enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma
simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti
anda tidak akan makan dengan banyak.

4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS
Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM
Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam
bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

6. AMBIL SARAPAN PAGI
Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian,
mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka
yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di
dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.

7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN
Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara
perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah
dihadam.

9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan
kuantiti yang banyak.

10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-
gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.

11. Kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan anda. Kalau boleh, usah ada di dalam peti
ais anda.

12. Apabila makan di restoran atau gerai , pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman
masam menggalakan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula.

13. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat dan
kandungan lemak yang rendah.

14. Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya. Jika
anda minum banyak, dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat, mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet


15. Ambil makanan yang berempah
Sesetengah rempah seperti cili, biji sawi, didapati boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam
bukan sahaja meningkatkan penghadaman, ia juga meningkatkan pembakaran lemak.

16. Pilih Lebih Banyak Bijirin dan Kekacang Dalam Makanan
Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat
kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.

17. Simpan Satu Diari
Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Rekodkan
dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda
makan, dan perasaan anda ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada
keinginan makan anda. Setelah beberapa lama membuat catatan, perhati dan kenal pasti di mana anda
boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga boleh
membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. Mulakan diari makanan anda
dan rajin-rajinlah membuat catatan.

18. Tumpukan perhatian untuk sihat, bukan kurus
Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran anda
untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan.

19. Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus
memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit
minyak(misalnya satu sudu minyak masak). Hindari minyak atau lemak haiwan.

20. Ketika memilih piring makanan , ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Ambil sayuran
dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya. Jika ingin
tambah, hanya sayuran yang boleh anda ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makan dan jangan di
sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. Sebab, makin menarik program tv, semakin banyak
makanan ringan yang anda habiskan!

21. Selain memberi peluang makanan untuk turun , kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan
membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu. Setiap 25 langkah anda berjalan satu
kalori akan diguna. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan
santai kerana perut anda baru saja terisi.

22. Khusus bagi kaum wanita , yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak.
Seelok-eloknya, tidak berbelanja semasa perut kosong. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan
keperluan. Jika ingin membeli makanan, kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Gerai makanan
segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya.

23. Untuk mengempiskan perut , gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. Latihan
dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. Gerakan ini mungkin boleh disamakan
dengan gerakan penari gelek, dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik.

24. Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori.

25. Beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing
i. Jalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat
ii. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi,naik tangga untuk beberapa tingkat,
kemudian sambunglah denagan menaiki lif
iii. Renang adalah latihan menyeluruh. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam
iv. Bersenam atau peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku. Melenturkan
otot dapat melancarkan peredaran darah
v. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Ini dapat mencantik
dan merampingkan peha.

PETUA KECANTIKAN WAJAH



PETUA KECANTIKAN WAJAH

34. Menghilangkan Parut Jerawat
Mula-mula ambilkan sedikit madu dicampurkan dengan bedak sejuk. Insyaallah petua ini dapat menghilangkan jerawat yang kebanyakannya masalah ini dirasakan oleh setiap wanita.

35. Menghilangkan Tahi Lalat
Asalammualaikum, Caranya ialah ambil nenas dan limau purut yang telah dikisar, sapukan di tempat tumbuhnya tahi lalat tersebut. Lakukan 2 atau 3 kali sehari sehingga ia jatuh sendiri. Amalkannya selalu, Insyaallah akan mendapat hasilnya segera. Saya pun sedang mengamalkannya sekarang. Selamat mencuba!!

36. Bibir Merah Semulajadi
Petua ini saya amalkan sejak 11 tahun lalu, memang berkesan..mudah saje, sapukan sedikit mentega atau majerin pada bibir anda sebelum tidur. amalkan setiap hari.

37. Melebatkan Bulu Kening
Setiap wanita inginkan bulu kening yg cantik dan tersusun tanpa dicukur jadi untuk menjadikan itu kenyataan cara-caranya ialah ambik daun lidah buaya ramaskan hingga melekit dan sapukan dikening pada setiap malam.

38. Licin Berseri
Ambil Yogurt Asli kemudian sapu pada keseluruhan bahagian muka. Buat seperti masker..biarkan beberapa minit hingga yogurt tersebut kering kemudian cuci muka dengan air bersih. Ulang setiap 3 kali seminggu anda akan nampak hasilnya muka akan kelihatan licin, berseri, segar dan mengelakkan daripada kulit muka kering.

39. Naikkan Seri Wajah/Muka
Setiap kali sebelum anda ingin mendapatkan kelapa untuk santannya, jangan dibuang air kelapa tersebut. Air kelapa tersebut boleh menyerikan wajah anda. Mula-mula ambil air kelapa itu dan sapukan ke muka anda. Biarkan sampai kering. Selepas itu, barulah basuh muka anda. InsyaAllah wajah anda akan berseri dan parut di muka akan beransur hilang. Amalkanlah selalu.....

40. Mengelak Daripada Lebam di Bawah Mata
Semasa kita menyapu krim atau foundation di muka... pada bahagian bawah mata sapu krim sambil mengurut guna jari manis sebanyak 3 kali dan baca selawat.

41. Menghilangkan Lebam Bawah Mata
Sebelum mandi pagi, lapkan mata anda dengan air sejuk dari peti sejuk.. cuba lah..ianya juga baik untuk menyegarkan mata.

42. Melicinkan Wajah
Ambil buah tomato makan @sapu pada muka pada waktu pagi dan malam. Muka akan menjadi licin dan halus. selamat mencuba.

43. Memerahkan Bibir Yang Hitam
Bibir yang hitam boleh kembali bertukar kepada warna merah. Caranya ambil 3 helai daun sirih, perah airnya yang berwarna merah kemudian sapu di bibir pada waktu malam. Amalkannya selalu dan insyaallah apa yg anda hajati akan menjadi.

44. Menghilangkan Lebam di Bibir
Untuk menghilangkan atau mengurangkan lebam bibir akibat kesan merokok, ambillah halia dan ditumbuk lumat sehingga mengeluarkan air dari halia tadi. Amalkan menyapu kebibir anda setiap malam sebelum masuk tidur dan biarkan ianya kering sendiri. Untuk melembabkan bibir juga, anda ambil madu dan sapukan pada bibir anda setiap malam. Itulah yang saya malkan selalu. Selamat mencuba.

45. Memerahkan Bibir
Saya ada masalah tentang bibir saya yang hitam seolah-olah merokok. Ia tidak seimbang dengan kulit saya yang kuning langsat. Bagaimana untuk saya merahkan bibir saya secara semulajadi dan jika ada petua tradisional, adakah ia mengambil masa yang lama? Saya juga tidak suka memakai lipstik. Diharapkan ruangan ini dapat membantu saya sekian,terima kasih

46. Membentuk, Menghitamkan serta Melebatkan Bulu Kening
Caranya mudah saja...ambil sebiji buah keras, bakar hingga hangus ( hitam ). Dengan menggunakan sebatang lidi yang bersih, gosok/asah pada buah keras tu. Kemudian sapukan pada kening dan bentuklah dengan sebaiknya. Lakukan beberapa hari. Seelok-eloknya sapukan pada kening anak yang baru lahir, Insya-Allah kening anak anda akan tumbuh dan berbentuk dengan cepat dan cantik. Petua ini juga boleh diamalkan oleh sesiapa saja yang inginkan kening cantik dan hitam. Selamat mencuba.

47. Naikkan Seri Wajah dan Otak Bijak
1. Seri Wajah: Ambil sedikit air dan selawat sebanyak tiga kali dan sapukan pada wajah lakukan pada
tiap-tiap pagi insya'Allah wajah akan kelihatan berseri-seri.
2. Otak menjadi bijak: masukkan sedikit garam dalam 1 gelas air dan minum pada setiap pagi
insyaallah mujarab.

48. Mencantikkan Kulit Muka
Untuk jadikan kulit muka yang cantik, mestilah rajin mencuci.
1. Sapu muka dengan telur -merah/putih biar hingga kering
2. Cuci muka dengan air suam dan sapukan limau nipis dan basuh sekali lagi kemudian lapkan dgn
tuala yg bersih.Lakukan sekali sehari insyaallah kulit muka anda tidak ditumbuhi jerawat dan
menegangkan kulit muka yang kendur.

49. Menyerikan Wajah
Ambil,embun pagi dihujung rumput/daun ( dikawasan yang tiada pencemaran ) dan sapukan ditapak tangan.Kemudian sapukan di bahagian muka sambil berselawat dan biarkan hingga kering. Kemudian basuh muka anda. Amalkan selalu insyaallah.

50. Menghilangkan Hitam di Muka dan Jerawat
Ambil kayu manis dan dicelup di dalam air lalu kikis di atas benda kesat seperti batu.. sapukan kayu manis yang sudah dikikis di kawasan bintik- bintik hitam dan jerawat.. Insyaallah jerawat dan bintik- bintik hitam akan beransur hilang...tapi kena rajin mengamalkannya. ..Semoga anda berjaya dan selamat mencuba.

51. Petua Awet Muda
Bangun pagi dari tidur...minum air masak @ air kosong 3 gelas sebelum basuh muka @ gosok gigi. Selepas itu barulah bersiap untuk mandi. Amalkan selalu setiap pagi selepas bangun daripada tidur. Senang dan mudah. Cuba dan lihatlah kesannya kerana saya telah mencubanya.

52. Muka Berseri
Bangun pagi, sebelum air menyentuh mana2 anggota badan, gunakan jari telunjuk dan rautkan menggunakan air bermula dari bawah muka hingga ke dahi disertai dengan selawat. Buat sebanyak 3 kali. Amalkan setiap hari. Insya ALLAH, wajah anda akan berseri2. Jangan rautkan dari atas ke bawah, sebab ia akan menjadikan wajah cepat kedut. Dan jangan tinggal solat serta baca Alquran dan berwirid.

53. Sentiasa Muda
Ramai wanita yang ingin nampakmuda walaupun usia sudah mencecah sehingga 35 tahun. Petuanya mudah sahaja,apabila bangun dari tidur, ( jangan gosok gigi ) minum segelas air suam beserta dengan selawat. Insyaallah umur 35 tahun pun masih kelihatan muda

54. Nampak Muda
Untuk kelihatan sentiasa muda walaupun umur anda telah meningkat dewasa amalkanlah selalu makan ulam kampung. Ia banyak memberi khasiat pada tubuh badan kita. Dan anda juga digalakkan supaya selalu tersenyum walaupun anda sedang menghadapi banyak masalah. Senyum adalah satu sedekah. Selamat mencuba.

55. Sentiasa Awet Muda
Untuk melihat wajah kita agak muda daripada umur kita, amalkanlah petua saya ini dengan jujur dan ikhlas. Senang sahaja, pertama, setiap kali selepas solat subuh bacalah surah yusuff, kemudian minum air suam sebanyak tiga teguk sahaja. InsyaAllah wajah mu akan kelihatan muda daripada umur sebenar anda. Itu je terima kasih.

56. Kulit Sentiasa Tegang
Basuh muka dengan air. Ambil sebiji putih telor dan sapukan pada muka. Kemudian ambil kapas muka dan letakan pada muka tadi seperti memakai mask selepas itu sapu kembali putih telur tadi di atas kapas muka sehingga basah,biar sehingga sehingga kering Kapas yang melekap di muka akan menjadi seperti topeng muka apabila di buka nanti. Hasilnya kita akan dapat lihat pada topeng itu terdapat headwhite dan kotoran yang terdapat pada muka, amalkan sakali setiap minggu. Pasti wajah anda tidak terdapat jerawat dan kulit akan putih dan lembut.

57. Muda Jelita Sentiasa
Setiap wanita amat mementingkan kecantikan dan kesihatan diri. Amalan memakan Ulam-Ulam yang segar dan Buah-buahan tempatan dapat membantu kita mengekalkan Kesihatan dan akan kelihatan lebih Muda dari Usia Sebenar. Ulam - ulaman yang saya maksudkan ialah Ulam Pegaga. Amalkan memakan Ulam Pegaga selama beberapa Minggu dan anda akan lihat hasilnya. Ianya juga memberi kesan yang Baik kepada kesihatan dalaman anda. Selamat mencuba petua ini.

58. Wajah Jelita
Semasa berdandan diwaktu pagi baca selawat nabi dikedua tapak tangan dan raupkan ke muka berserta niat dalam hati supaya di indahkah wajah seperti nabi Yusuf, jangan takbur bila petua ini berkesan dan sampaikan kepada orang lain

59. Lentikkan dan Lebatkan Bulu Mata dan Kening
Ingin kelihatan cantik , Gunakan Lendir pokok Lidah Buaya dan sapukan pada bulu mata dan kening anda. Insyallah... ...lakukan berulang-kali untuk mendapat hasil terbaik.

60. Memutihkan Kulit Muka
Ambil sebatang timun batang diparut isi dalam nya dan campur bersama 1/2biji asam limau nipis bersama bedak sejuk dipakai dimuka tiap tiap malam insyaallah kulit muka akan jadi putih dan jerawat pun hilang.

61. Menghaluskan Kulit Muka
Petua ini diberikan oleh guru saya iaitu En. Alias Hamdan. Caranya ialah anda perlu dapatkan putik kelapa muda dan asahkan putik kelapa muda itu pada batu. Kemudian ada lumurkanlah pada muka anda.


How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

Whatsapp. Fruit Ninja. Cut The Rope. Tap Tap Revenge. Angry Birds. FaceTime. Wow! I can't wait to get my hands on the new iPhone4 with #DiGiiPhone4. All you need is to upgrade your phone line! Get yours today!

Whatsapp. Fruit Ninja. Cut The Rope. Tap Tap Revenge. Angry Birds. FaceTime. Wow! I can't wait to get my hands on the new iPhone4 with #DiGiiPhone4. All you need is to upgrade your phone line! Get yours today!

BERMAIN KATA-KATA

Dunia-dunia.... kadang2 pelik dan jelik tengok perangai orang yang macam-macam ragam ni...
ada yang sentiasa nak jaga kepentingan diri sendiri...
ada yang sentiasa nak jaga tepi kain orang...
ada yang tak habis-habis membuat konspirasi untuk keuntungan diri sendiri.....

maaflah sahabat2... mang pic ni dah lama hanya sekadar penghias tentang konspirasi

konspirasi ni ada je kat mane2...
konspirasi nak meruntuhkan perniagaan orang lain...
memalukan orang lain...
memporak perandakan orang lain....
menjatuhkan orang lain.....

sehingga dalam pejabat pun nak bermain konspirasi juga....
untuk naikkan orang itu dan jatuhkan orang ini...

adakah kadang2 kata kata yang jujur itu tidak dapat diterima oleh dunia...
nak kene tipu dan bercakap bg sedap dgr je semua???
baru leh hidup dgn menipu ....




mcm2 hal dunia.......

JAWATAN KOSONG GABUNGAN WAWASAN GENERASI FELDA





GABUNGAN WAWASAN GENERASI FELDA (GWGF)
www.gwgf.org.my

GWGF adalah Badan Bukan Kerajaan yang ditubuhkan khas untuk anak-anak peneroka Generasi Baru dengan tujuan dan matlamat untuk menyatukan kegiatan anak-anak peneroka dibawah satu bumbung di samping untuk memaju dan meningkatkan kualiti hidup anak-anak peneroka Generasi Baru di dalam atau di luar Tanah Rancangan FELDA di seluruh Malaysia.
TEMUDUGA TERBUKA untuk jawatan-jawatan berikut. Kepada yang berminat adalah dijemput untuk mengisi jawatan-jawatan kosong berikut.
KEUTAMAAN ADALAH DIBERIKAN KEPADA ANAK ANAK PENEROKA FELDA.

1. PEMBANTU DAPUR (3 kekosongan)

Lepasan SPM dan memiliki kesihatan yang sempurna.
Keutamaan diberikan kepada mereka yang berminat untuk bekerja dalam
bahagian dapur.
Berminat dengan seni masakan.
Gaji asas RM1,200 (tertakluk kepada pengalaman dan kemahiran), beserta
dengan perkhidmatan kesihatan percuma. Tempat tinggal dan makan minum
disediakan.

2. PEMBANTU TUKANG MASAK (ASSISTANT COOK) (2 kekosongan)

Lepasan SPM atau kolej akan dipertimbangkan.
Latihan penyediaan makanan tempatan dan barat akan diberikan.
Tatacara kesihatan mengikut peruntukan undang-undang akan disediakan.
Membantu Eksekutif Chef menyediakan makanan untuk majlis dan persediaan
harian.
Membantu krew dapur melaksanakan persediaan untuk majlis-majlis.
Gaji asas RM1,200 (tertakluk kepada pengalaman dan kemahiran), beserta
dengan perkhidmatan kesihatan percuma. Tempat tinggal dan makan minum
disediakan.

3. STEWARDS (2 kekosongan)

Steward bertanggungjawab menyediakan segala keperluan peralatan
untuk kegunaan di dapur, dewan makan, di tempat majlis-majlis.
Membersihkan kesemua peralatan mengikut SOP yang digunapakai.
Membantu Eksekutif Chef menyediakan persiapan majlis-majlis.
Gaji asas RM1,200 (tertakluk kepada pengalaman dan kemahiran), beserta
dengan perkhidmatan kesihatan percuma. Tempat tinggal dan makan minum
disediakan.

4. PELAYAN PERKHIDMATAN DI MEJA HADAPAN
(FRONT DESK WAITERS) (3 kekosongan)

Pelayan di Meja Hadapan adalah bertanggungjawab untuk menyediakan
perkhidmatan kepada pelanggan dan melayani dengan cara terbaik
mengikut prosedur yang telah ditentukan.
Mengambil menu pesanan daripada pelanggan dan menguruskan pembayaran
dengan juruwang bertugas.
Membantu menyediakan ‘banquet setting’ semasa majlis-majlis korporat.
Lepasan SPM/STPM atau lepasan kolej adalah layak memohon. Keutamaan
diberikan kepada calon yang mampu berkomunikasi dalam Bahasa
Malaysia dan Inggeris dengan baik.
Kami mengalu-alukan calon yang bersopan santun dan mempunyai
personaliti yang menarik untuk menjawat jawatan ini.
Gaji asas RM1,200 (tertakluk kepada pengalaman dan kemahiran), beserta dengan perkhidmatan kesihatan percuma. Tempat tinggal dan makan minum
disediakan.

5. PENYAMBUT TETAMU WANITA (FRONT DESK WAITRESS)
(3 kekosongan)

Penyambut Tetamu Wanita adalah bertugas sama dengan teman
penyambut tetamu lelaki untuk mengatur kedudukan pelanggan dalam
majlis, mengambil menu, melayan tetamu dengan sebaik mungkin. Bersopan
santun dan berbudi bahasa yang tinggi.
Memberikan perhatian kepada pelanggan wanita, kanak-kanak dan
golongan kurang upaya.
Gaji asas RM1,200 (tertakluk kepada pengalaman dan kemahiran), beserta
dengan perkhidmatan kesihatan percuma. Tempat tinggal dan makan minum
disediakan.

6. TUKANG BANCUH MINUMAN (BEVERAGES MAKER) (2 kekosongan)

Tanggungjawab utama Tukang Bancuh Minuman adalah menyediakan
minuman yang dipesan oleh pelanggan. Memastikan kesemua peralatan
yang berkaitan dengan perkhidmatannya adalah mencukupi dan dalam
keadaan sempurna dan selamat digunakan.
Membantu Eksekutif Chef menyediakan keperluan minuman untuk
majlis-majlis di dalam dan luar.
Kami mengalu-alukan kedatangan calon pemuda atau pemudi yang
berjiwa cermat, berhemah menggunakan bahan minuman secara sempurna.
Gaji asas RM1,200 (tertakluk kepada pengalaman dan kemahiran), beserta
dengan perkhidmatan kesihatan percuma. Tempat tinggal dan makan minum
disediakan.

7. KOORDINATOR SETTING BANKUET
(BANQUET SETTING COORDINATOR (1 kekosongan)

Koordinator Setting Bankuet adalah bertanggungjawab memastikan
kesemua persembahan dan peralatan yang diperlukan di setiap majlis
santapan disempurnakan dengan piawaian yang terbaik.
Memastikan tahap perkhidmatan yang tinggi.
Calon daripada lepasan SPM/STPM/SPVM Politeknik adalah layak
memohon.
Gaji asas RM1,200 (tertakluk kepada pengalaman dan kemahiran), beserta
dengan perkhidmatan kesihatan percuma. Tempat tinggal dan makan minum
disediakan.

8. KERANI PEMBELIAN STOK (PURCHASING CLERK) (1 kekosongan)

Kerani pembelian stok bertanggungjawab memastikan kesemua keperluan
dapur, bankuet, majlis santapan dan segala keperluan dipesanmengikut prosedur yang ditentukan mengikut SOP yang terkini.
Membantu Eksekutif Chef, Akauntan menyediakan laporan kewangan
bahagian ini.
Pemuda atau pemudi dari lepasan SPM/STPM/Sijil Kemahiran MARA
bahagian perakaunan digalakkan memohon.
Gaji asas RM1,200 (tertakluk kepada pengalaman dan kemahiran), beserta
dengan perkhidmatan kesihatan percuma. Tempat tinggal dan makan minum
disediakan.

9. JURUWANG (CASHIER) (2 kekosongan)

Juruwang hendakalah mempunyai tahap disiplin diri yang tinggi untuk menguruskan
wang tunai.
Keupayaan melakukan transaksi tanpa kesilapan adalah asas penilaian
jawatan ini.
Kejujuran dan tahap moral yang tinggi adalah kriteria utama untuk calon ini.
Pengetahuan asas komputer adalah diperlukan untuk calon ini.
Gaji asas RM1,200 (tertakluk kepada pengalaman dan kemahiran), beserta
dengan perkhidmatan kesihatan percuma. Tempat tinggal dan makan minum
disediakan.

10. EKSEKUTIF PEMASARAN DAN SETIAUSAHA AKAUN (MARKETING
EXECUTIVE / SECRETARY CUM ACCOUNT SECRETARY) (1 kekosongan)

Eksekutif Pemasaran memastikan segala pesanan untuk sajian adalah
direkodkan.
Mencari pelanggan baru.
Mengemaskini maklumat dan profil pelanggan.
Bertanggungjawab membuat laporan kewangan jabatan ini.
Gaji asas RM1,200 (tertakluk kepada pengalaman dan kemahiran), beserta
dengan perkhidmatan kesihatan percuma. Tempat tinggal dan makan minum
disediakan

____________________________________________________________

Calon-calon yang berminat dikehendaki menghantarkan resume lengkap
mereka dengan menyatakan maklumat peribadi, kelulusan, pengalaman,
gaji sekarang dan yang dipohon, nombor telefon untuk dihubungi
bersama-sama sekeping gambar berukuran passport yang terkini (tidak
dikembalikan) pada atau sebelum 10 MAC 2011 kepada:

EN. AZRIL RAMLI
PEGAWAI PERHUBUNGAN WILAYAH MEMPAGA
Tel : 013-9700267 Emel : azril@gwgf.org.my /
keazmarkent@yahoo.com.my

__________________________________________________________

Sila nyatakan jawatan yang dipohon di sudut atas bahagian kiri sampul
surat. Hanya calon-calon yang disenarai pendek akan dihubungi.

__________________________________________________________

Gabungan Wawasan Generasi FELDA, Tingkat 9, Wisma SunwayMas, No. 1, Jalan Tengku Ampuan Zabedah C9/C
Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Tel : 03-5511 0995 / 3246 Faks : 03-55180996
Laman Web : www.gwgf.org.my Emel : admin@gwgf.org.my

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...