Pelawat Blog

Episod 4 : 36 Strategi Sun Tzu

Episod 4 : 36 Strategi Sun Tzu

Strategi Untuk menang

Strategi 4


Buat musuh kelelahan sambil menghemat tenaga.


Adalah sebuah keuntungan, merencanakan waktu dan tempat pertempuran. Dengan cara ini, anda akan tahu bila dan di mana pertempuran akan berlangsung, sementara musuh anda tidak. Dorong musuh anda untuk menggunakan tenaga secara sia-sia sambil anda mengumpulkan/menghemat tenaga. Saat ia lelah dan bingung, anda dapat menyerangnya

taktik ini seperti main kejar-kejar...mencari dalam ada dan tiada...dalam jelas dan kabur...
berita-berita palsu untuk menghuru harakan pihak musuh untuk menyusun strategi menentang kita. perkara ini akan meletihkan pihak musuh dengan helah-helah licik dan pergerakkan-pergerakan bayangan yang akan memberikan banyak manfaat kepada kita.
dorongan kepada pihak muruh untuk bergerak/mencari/menyelidik/menyiasat/menggempur perkara yang sia-sia akan membuang masa musuh dan tenaganya. musuh akhirnya akan kebingungan dan buntu atas segala pemerhatian dan usaha kerasnya hanyalah ilusi dan permainan.

di dalam kelelahan dan kebingungan ini adalah masa terbaik untuk mengempur
musuh secara total. musuh akan terpinga-pinga dan terkejut tanpa sebarang maklumat yang pasti... musuh akan mengalami perpecahan pasukan dan pertahanannya akan longgar sebarang perancangan.
begitulah secara ringkas
abuyakatang


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...